Uittip Zelfstandig nieuwsblad: Ramallah

Grijp je kans en reis in 4,5 uur naar het centrum van het nieuws. De nieuwe zusterstad van Amsterdam; Tel Aviv en de door het lot verbonden stad Ramallah. Het zijn steden met een korte geschiedenis maar enorme energie en grote toekomst. Want wat je ook van de politieke situatie vindt, Tel Aviv barst van de start-ups en legio mondiale succesverhalen. En Ramallah is de praktische hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit en daarmee centrum van wereldwijde discussie, politiek en emotie rondom de gewenste vrede tussen de Palestijnen en Israëliërs. Als je het te spannend vindt om zomaar heen te gaan, gaan we in het voorjaar met een groep.2015-09-29 07.38.39

Toegegeven; als je die kant op reist, kan je nauwelijks kiezen waar je heen gaat. Kies je de route van de geschiedenis of van de religie, van de politiek van het conflict? of misschien die van de vrijheid en de creativiteit. Israel, en in toenemende mate ook de West Bank kennen een grote gastvrijheid en enorme culturele en historische rijkdom.
Tel Aviv is nog maar 100 jaar oud en nu al een miljoenenstad en wereld uitgaansstad voor de Homo- en Hetero-scene, het heeft strand en skyline en is een inspirerende combinatie van Europees en Midden Oosters leven. Alles in de stad is dynamisch en de keuzes zijn enorm. Kortom; een bijzondere stad om nieuwe energie op te doen.
En als u dan toch die kant op gaat, reis dan nog een klein uurtje door naar Ramallah. Ramallah is geen toeristentrekker. Eigenlijk is de stad, voor zover ik gezien heb, geen mooie stad. De stedenbouw is, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet; organisch. En de architectuur kent een grote mate van ‘vrijheid voor de ontwikkelaar’. En toch. Ramallah is de praktische hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit en daarmee centrum van discussie, politiek en emotie rondom de gewenste vrede tussen de Palestijnen en Israëliërs. Het is ook het Palestijnse centrum van hoop en ontwikkeling en dit vertaalt zich in een ontwikkeltempo waar we als Europeanen jaloers op kunnen zijn. Er zijn universiteiten en een politiek centrum en gegoede Palestijnen die in het buitenland wonen beginnen er vastgoed te kopen, in de hoop op een vaste plek als er een Palestijnse staat komt.
En de beide steden zijn gescheiden van elkaar door ‘de muur’. De muur die het leven beperkt en vormt maar ook relatieve rust heeft gebracht en ook een eerste vorm van demarcatie tussen de beide staten, in wording. Het ongemak van de ligging, van de politiek en de onzekere toekomst maken de gesprekken die je in beide steden kan hebben tot diepgaande, soms oncomfortabele gespreken, waar je je constant afvraagt wat de toekomst gaat brengen. Met daar bovenuit de persoonlijke verhalen. Soms van teleurstelling maar opvallend vaak ook van hoop en visie.
Mijn tip is daarom om deze beide steden achter het nieuws te verkennen. Ben je niet comfortabel om er alleen heen te gaan? Dan nodig ik je van harte uit om in het voorjaar van 2016 de gebieden met een kleine groep te bezoeken. Een week van inspiratie en verwarring, van energie en hoop. Stuur dan even een mail naar co-en@freeler.nl
Joktan Cohen

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook